Naslovna

Izjava Udruženja/Udruge radiologa u FBiH u vezi sa COVID-19

Poštovane kolegice i kolege, uvaženi članovi Udruženja/Udruge radiologa u Federaciji BiH,

obzirom na trenutno ozračje pandemije COVID 19 virusa koje je već preplavila cijeli svijet uključujući i našu zemlju rukovodstvo Udruženja/Udruge osjeća potrebu da pored informacija koje su na stranici Udruženja/Udruge postavljene prije dvije sedmice u praskozorje pandemije COVID-19 izda još neke smjernice / preporuke o tome kako bi se mi radiolozi kao jedna od ključnih karika zdravstvenog sistema trebali postaviti i ponašati u kriznim situacijama kojima smo trenutno ili ćemo sasvim sigurno biti izloženi u bliskoj budućnosti.

Dana 11.03.2020. godine American College of Radiology je u vezi sa pandemijom COVID-19 izdalo sljedeće preporuke:

  • CT se ne bi trebao koristiti u svrhu skrininga ili kao test prvog izbora za dijagnosticiranje COVID-19.
  • CT se treba koristiti umjereno, CT pregledi trebaju biti rezervirani za hospitalizirane, simptomatske pacijente sa specifičnim kliničkim indikacijama za CT pregled. Prije skeniranja ovakvih pacijenata je potrebno IZVESTI adekvatne procedure za suzbijanje i kontrolu infekcije / kontaminacije.
  • Radiološki odjeli se ohrabruju u razmatranju opcije razmještaja mobilnih radiografskih skenera u ambulantnim prostorima za izvođenje RTG pregleda torakalnih organa koji se smatraju klinički neophodnim. Površine ovakvih skenera se mogu lako očistiti, a i izbjegava se potreba za uvođenjem ovakvih pacijenata u radiološke prostorije i njihova moguća kontaminacija.
  • Radiolozi moraju usvojiti radiloške osnove CT prikaza COVID-19 infekcije kako bi identificirali incidentalne abnormalnosti koje su konzistentne sa infekcijom kod pacijenata koji su izloženi CT skeniranju zbog drugih razloga.

Udruženje/Udruga radiologa u FBiH obzirom na specifičnost i diverznost radioloških procedura nevezanih za tretman pacijenata sa COVID-19 preporučuje organizaciju rada u turnusima (24h radno vrijeme / 72h odmora ili 12h/24h – 12h/72h) kod svih većih Ustanova koje imaju dovoljnu kapacitiranost da to izvedu. Cilj je reducirati kontakte među samim radiolozima kako bi se izbjegla mogućnost da veći broj kolega istovremeno završi u nekoj formi izolacije zbog infekcije ili sumnje na infekciju sa COVID-19 čime se ugrožava nesmetani rad radioloških odjela.

Sa stranice www.sdms.org (Udruženje/Udruga za dijagnostičku medicinsku ultrasonografiju) postavljamo link na kojemu možete pogledati posljednje preporuke o smjernicama kod izvođenja UZ pregleda kod pacijenata kod kojih se sumnja ili je dokazana bolest COVID-19.

U prilogu ovog obraćanja su unijeti i Priručnik o prevenciji COVID-19 infekcije, te Upute o pripremanju radioloških odjela kako bi se mogli nositi sa COVID-19 infekcijama.

Napominjemo da će sve ove informacije skupa sa linkom za učitavanje Priručnika o prevenciji COVID-19 infekcije biti objavljene na internet stranici Udruženja/Udruge.

Na kraju pored snažne vjere da smo dorasli ozbiljnosti situacije i bez sumnje da ćemo u potpunosti profesionalno odgovoriti na sve izazove koje će nam ova situacija nametnuti želimo da nam svima poželimo puno sreće i zdravlja. Znanje imamo!!!

Priručnik o prevenciji COVID-19

Spremnost radioloških odjela za COVID19

 

Predsjednik Udruženja/Udruge radiologa u FBiH

Deniz Bulja

Podpredsjednik Udruženja/Udruge radiologa u FBiH

Vedran Markotić